Cele mai bune tigăi si seturi pentru bucătărie

Gustul mâncarii este dat atât de ingredientele utilizate pentru preparare, de priceperea si indemânarea dumneavoastrâ,  cât si de tipul vaselor pentru gătit utilizate.

Chiar dacă ești un bucătar renumit sau doar un amator trebuie sa acorzi o importanță deosebită tipului de tigaie folosit pentru a obține un rezultat gustos și savuros.

Piața de tigăi si seturi pentru gătit este foarte variată iar bucătăria ta nu este intotdeauana suficient de incăpătoare pentru a depozita prea multe tipuri de tigăi, de aceea trebuie sa faci alegerea corecta astfel incât sa ai toate ustensilele pentru gătit necesare fără a ocupa tot spațiul, deja limitat, din bucătaria ta.

Prin acest articol dorim sa vă ajutăm sa faceți alegerea corectă si  mentionăm faptul că produsele recomandate de olishop.ro sunt, de asemenea, produse recomandate de cel mai renumit bucătar, Chef Sorin Bontea. Cel mai probabil, cei pasionati, cunosc deja Brandul Cooking by Heinner furnizor de produse de o calitate superioara.

Olishop vă pune la dispoziție o gama variată de tigăi si seturi PREMIUM la preturi avantajoase, disponibile aici.

Tigăile sunt ustensilele de bază din orice bucătarie. Astfel, ar fi bine sa știi ce tipuri de tigăi exista, cum le alegi pe cele mai bune și cum le intreții in mod corect  pentru a gătii sanatos și pentru a te bucura de ele o perioada indelungată de timp.


Tipuri de tigăi existente


Pentru a face alegerea corectă din multitudinea de modele pe care le vezi pe la televizor sau prin magazine trebuie să știi, in primul rând, că nu orice tigaie este potrivită pentru mâncarurile pe care la gătești. In funcție de preparat există, tigaie universală, tigaie pentru legume sau pește, tigaie pentru clătite sau ouă sunt doar câteva dintre tipurile de tigăi vandute de olishop.ro

Tigaia universala

Tigaia universală este realizată de obicei din aluminiu, oțel, cupru, sau chiar tablă, acoperită cu un strat antiaderent, protector, care impiedică lipirea ingredientelor de suprafața tigăii.
Dupa cum îi spune și numele este o tigaie buna la toate, adică o poți folosi pentru a găti orice fel de măncare, fiind foarte eficientă din acest punct de vedere și nu ar trebui sa-ți lipseasca din bucătărie.

Tigaia wok

Tigaia wok vanduta de olishop

Tigaia de tip wok isi are originile in bucătăria asiatică, mai exact in cea chinezească și este dovada palpabilă a faptului că dorința de progres se poate impleti in mod armonios cu tradiția: acest tip de tigaie a fost folosit incă de pe vremea dinastiei Han. Wok-ul este o tigaie specială pentru legume.  Avantajele gătitului intr-o astfel de tigaie sunt incontestabile: mâncarea se prepară in timp scurt (4-5 minunte), multumită flacarii mari și este mult mai sanatoasă, datorită faptului că se folosește o cantitate mică de grăsimi. Wok-ul permite prepararea unei cantităti mari de mancare datorită peretilor inalți.

Tigaia grill

Tigaia grill vanduta de olishop

Tigaia grill este special concepută pentru gatitul fară ulei. Striațiile inalte dispuse la o dista de 1-2 cm permit sucurilor si grasimilor din alimente sa se scurgă pentru ca aceasta să nu se gătească intr-o baltă și face foarte usoară colectarea acestoara pentru sosuri. Sosurile gătite cu sucurile scurse din friptură sunt delicioase și pot fi servite cu fripturi sau cu garnituri.  

Tigaia grill este mai mare decât o tigaie obișnuită îți permite să gătești simultan mai multe alimente.  Astfel, poți să faci cârnați și, fără să o speli, să coci mai apoi legume, fără ca acestea din urmă să ia din sucurile scurse din carne.

Tigaia pentru clătite

Tigaia profesionala pentru clatite vanduta de olishop

Tigaia pentru clătite trebuie sa indeplinească urmatoarele criterii:
    - margini joase pentru a intoarce cu ușurinta clătitle;
    - mâner dintr-un material cu rezistență termică, pentru a putea fi manevrat fără probleme;
    - baza și pereții dintr-un material gros și neted, pentru distribuția uniformă a căldurii pe întreaga suprafață;
    - o dimensiune confortabilă, o tigaie ideala pentru clătite are intre 20 -28 cmș o tigaie prea mare pe o plită casnică nu se va incălzi uniform si poate fi incomod atunci când intorci clătitele;
    - tigaia pentru cătite este perfect plată si are marginile rotunjite.


Tigaia pentru specialitați

Tigaia pentru specialitati vanduta de olishop
Daca vrei sa pui pe masa un preparat deosebit cum este paella sau sa prepari un saute special pentru tocanite sau legume, atunci alege o tigaie pentru specialitati.
Acest tip de tigaie te ajută sa obtii un gust autentic al preparatelor si poti avea o prezentare excelenta. In functie de ce vrei sa pui pe masa, poti alege o tigaie specială pentru pește sau omletă.

Tigaia adâncă

Tigaie adanca vanduta de olishop
Tigaia adanca este excelenta pentru gatirea in profunzime a alimentelor, dar este si vasul perfect pentru prepararea unor placinte delicioase la cuptor. Este un vas de gatit multifunctional care face minuni in cazul retetelor de gatit la foc lent si al alimentelor voastre preferate. Puteti gati peste, sosuri, saute-uri de legume,  puteti frige un pui sau dacă ți-e poftă de o tocăniță. Atuurile unei astfel de tigăi sunt marginile înalte, deschiderea largă și straturile non-adezive datorită cărora mâncarea nu se va prinde de fundul vasului.

Tigaia pentru copt ouă


Inovatia si cerinta din piata a ajutat la disversificarea tipurilor de tigai, astfel, daca iti imaginai ca numai pentru prajituri exista forme, afla de la olishop ca exista o varianta speciala si pentru gatitul ouălelor. Tigaia pentru copt oua are forme in care poti sa pui fiecare ou. Si daca nu le vrei neaparat prajite, ai si varianta de tigaie care are capac, astfel ca poti coace ousle la bain marie.

Tigaia profesională

Tigai profesionale pentru gatit vandute de olishop
Tigăile profesionale sunt, in primul rand, de o calitate superioară, mai scumpe decât tigăile obișnuite, darsi mult mai durabile, astfel ca te poti folosi de ele un timp indelungat.



Cel mai bune tigăi, cum le alegi, criterii de care să ții cont


Alegerea tigăilor eficiente pentru felurile de mâncare pe care vrei să le pregătești depinde de mai multe criterii.

Indiferent că ești expert sau amator ar trebui sații cont de următoarele criterii:

  • Tipul tigăii;
  • Diametrul tigăii;
  • Materialul din care e făcută;
  • Greutatea;
  • Fundul dublu;
  • Forma;
  • Materialul antiaderent;
  • Termospotul;
  • Tipul mânerului;
  • Sursa de căldură;
  • Accesoriile.

Tipul tigăii

Tipul tigaii se alege, de preferat, in functie de tipul mancarii gatite, insa daca nu esti neaparat pasionat, o tigaie universala este cea mai buna alegere pentru tine in care vei putea gati orice, o tigaie din fonta, rezisteanta si usor de intretinut.

Diametrul tigăii

In functie de numarul de membri ai familiei, o tigaie trebuie sa fie suficient de incapatoare pentru a praji intreaga portie o singura data.
In cazul in care familia nu este numeroasa si nici nu se asteapta musafiri multi opteaza si pentru o tigaie de 16 sau 20 de centimetri.

Cea mai utilizata tigaie are un diametru cuprins intre 26-28 cm, in cazul in care nu se gateste asa des si o cantitate mare de mancare. 
Ghid pentru alegerea tigaii in functie de diametru:

  • Diametrul de 20 cm – potrivit pentru 1-2 persoane
  • Diametrul de 24-26 cm – potrivit pentru 2-3 persoane
  • Diametrul de 28 cm – potrivit pentru 3-4 persoane
  • Diametrul de 30-32 cm – potrivit pentru 4-5 persoane
  • Diametrul mai mare de 32 cm – potrivit pentru 6 sau mai multe persoane

Materialul din care e facută

In ordinea calitatii si pretului tigaile pot fi: tigaie din tabla, aluminiu, otel, fonta sau cupru. 

Calitatea unei tigai creste proportional cu folosirea unui material mai bun, mai rezistent, la caldura, care nu se deterioreaza rapid.

Cele mai ieftine tigai sunt cele din fonta. Acestea nu au un aspect placut insa nu se zgarie, pot fi spalate cu perie de sarma iar pentru gatit nu este nevoie de spatula speciala.

Tigaia din teflon, consuma putin ulei si mancarea nu se prinde, insa odata zgariate isi pierd calitatile si devin aproape inutile.

Tigaile din aluminiu, sunt din ce in ce mai populare, sunt foate usoare si se incalzesc foarte rapid. Din pacate se deformeaza foarte usor iar stratul de teflon sau ceramica aplicat se poate dezlipi sau deteriora usor printr-o manipulare neatenta.

Tigaile ceramice sunt cele mai moderne aparute pe piata, au un pret accesibil si avantajul de a gati cu putin ulei si fara ca mancarea sa se prinda, se incalzesc uniform, deci intreaga cantitate de mancare facuta se va praji in aceiasi masura. Tigaile se pot spala in masina de spalat vase, devenind preferatele gospodinelor moderne, mereu in criza de timp.

Greutatea tigăii

O regula generala spune ca o tigaie mai grea este mai buna, deoarece producatorul foloseste materiale mai bune fara a face economie la cantitatea acestuia. Cele mai cautate sunt cele din fonta, nu sunt ușoare, dar sunt recunoscute pentru faptul ca pot distribui uniform căldura si o pot pastra pentru o perioadă mai mare de timp.

Fundul dublu

Tigaile groase au un fund dublu, care se incalzeste mult mai greu dar pastreaza caldura o perioada mai mare de timp si asigura o distribuire uniforma a aesteia.

Forma

Majoritatea tigailor au o formă rotundă. Aceasta pentru că, astfel, căldura este distribuită uniform și alimentele se gătesc mai bine. Prin urmare, chiar dacă există și modele rectangulare, mai ales la tigăile de tip grill, ar fi mai indicat să alegi, chiar și pentru grătar, forma rotundă deoarece temperatura de la marginile dreptunghiului sau pătratului va fi mai mică decât cea din centrul tigăii.

Materialul antiaderent

Majoritatea tigailor au un strat nonaderent, pentru prevenirea prinderii mancarii. Insa, cele mai populare modele sunt tigaile de Teflon si tigaile ceramice, sau tigaile din titanium, resistium si alte substante patentate de producatori.

Termpospotul

Termpospotul este un punct vopsit in centrul tigaii, cu un desen in relief care dispare in momentul in care tigaia ajunge la temperatura optima. Aceasta functie ajuta la o gatite corecta.

Tipul mânerului

Mânerul unei tigăi ar trebui să fie ergonomic și dintr-un material neinflamabil.
Dacă e din lemn sau ebonită nu preia căldura de la tigaie. În schimb, dacă e făcut din metal se va încinge destul de tare și va trebui să ai grijă să nu te frigi.

Sursa de căldura

Este foarte important să alegi tipul de tigaie in funcție de ce surse de căldură ai în casă: un aragaz pe gaz, plită electrică sau cu inducție. Nu orice tigaie poate fi folosită pe o plită cu inducție sau pe una vitroceramică.

Pentru o plită electrică va trebui să ai grijă ca diametrul tigăii să fie același cu al plitei, ca să nu existe pierderi de energie. Din același motiv, e recomandat să alegi una cu fundul plat. Dacă ai plită cu inducție, ea nu funcționează decât cu vase care au pe fund un material feromagnetic. Acest lucru poate fi verificat punând un magnet pe partea inferioară a tigăii. 

Accesorii

Principalele accesorii sunt: capac metalic sau din sticlă, spatulă din plastic (in special pentru cele care necesită folosirea ei obligatorie pentru a nu le deteriora, precum cele cu teflon), site de protectie anti-stropire.

Intreținerea tigăilor, mod de intreținere, sfaturi practice